ZUPA Z ZIELONEGO GROSZKU, ZAWIJAŃCE Z SERA I SZYNKI

4 szklanki młodego zielonego groszku, łyżka masła, 11 rosołu (może być z kostki), sól, nać pietruszki, cukier. Groszek umyć, odsypać pół szklanki, a resztę pogotować krótko w małej ilości wody, nieco osolonej i ocukrzonej, a następnie prze­trzeć przez sito. Wlać rosół. Osobno ugotować odsypany groszek, wrzucić do zupy, dodać masło oraz posiekaną nać pietruszki i ewentualnie dosolić. Podaje się zupę na ogół bez dodatków, lecz całkiem dobrze smakują do niej małe grzanki z bułki lub groszek ptysiowy.4 cienkie plastry szynki, 4 cienkie plastry żółtego sera, tłuszcz do smaże­nia.Na plastrach szynki ułożyć plastry żółtego sera, zwinąć w ruloniki i związać nitką lub spiąć krótkimi wykałaczkami. Obsmażyć w głę­bokim tłuszczu. Podawać z frytkami lub purśe ziemniaczanym jako gorącą przystawkę albo danie kolacyjne.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone