ZUPA Z CZARNEGO CHLEBA, ZUPA KALAFIOROWA

6 kromek czarnego Chleba, 11 rosołu drobiowego z kostki, skórka z poło­wy cytryny, szczypta utartej gałki muszkatołowej, szczypta sproszkowa­nego cynamonu, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 I ciemnego piwa, pół szklanki śmietany.Do wazy włożyć kromki chleba. W rondlu zagotować rosół, doda­jąc utartą skórkę cytrynową, gałkę muszkatołową, cynamon, cu­kier i piwo. Gotować ok. 10 min, po czym przelać do  wazy. Obok podać w sosjerce kwaśną śmietanę, którą przyprawia się zupę na talerzach. 40 dag kalafiora, 25 dag ziemniaków, pęczek zielonego koperku, 3 szkla­nki mleka, 5 dag masła, sól, cukier.Kalafior oczyścić, umyć, podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokrajać w kostkę. Ugotować warzywa w mleku (ok. 2 szklanek) rozcieńczonym pół na pół z wodą. Pod koniec gotowania osolić i wsypać trochę cukru do smaku. Przetrzeć przez sito i wlać resztę gorącego mleka. Przed podaniem zupę podgrzać, dodać surowe masło i posiekany koperek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone