ZUPA GROCHOWA I ZUPA Z JABŁEK

Zupa grochowa, 40-50 dag wędzonego boczku lub bekonu, 25 dag purće grochowego,1  marchwie, 2 pory, 2 cebule, łyżeczka suszonego tymianku lub pęczek świeżego, sól.Wędzonkę zalać 1 1/21 wody i gotować. Gdy będzie prawie mięk­ka, dodać obrane warzywa i cebulę w całości. Po ugotowaniu mię­so i warzywa wyjąć, zebrać z wywaru warstewkę tłuszczu I przez­naczyć np. do przyrządzania sosu. Wsypać do wywaru purśe grochowe i gotować 15 min. Podawać zupę z grzankami lub su­charkami. Zupa z jabłek,70 dag jabłek (kwaśne odmiany), łyżeczka otartej skórki cytrynowej, 2 ły­żki cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, bita śmietana.Jabłka pokrajać w ósemki, usunąć gniazda nasienne, zalać wodą (1 I), dodać cukier oraz skórkę cytrynową i gotować. Gdy jabłka będą miękkie, przetrzeć je przez sito i zagotować, dodając dokład­nie rozmieszaną w małej ilości zimnej wody mąkę ziemniaczaną. Zupę, którą podaje się na gorąco, przybrać „czubem” z bitej śmie­tany. Osobno podać sucharki lub grzanki.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone