ZIEMNIAKI NA SŁODKO, CZERWONA KAPUSTA

Ziemniaki na słodko,80 dag małych ziemniaków jednakowej wielkości, 2 łyżki cukru, 2 łyżki margaryny, sól.Ziemniaki umyć szczoteczką pod bieżącą wodą i ugotować w łupinach w osolonej wodzie. Obrać, opłukać pod bieżącą, zimną wodą, dobrze osuszyć w ściereczce. Na głębszą patelnię lub do | rondla wsypać cukier i mieszając przyrumienić, dodać margarynę i wymieszać. Włożyć ziemniaki i smażyć je potrząsając naczyniem, aby stały się ze wszystkich stron błyszczące i przyrumie­nione. 1 kg czerwonej kapusty, łyżka margaryny, łyżka octu (3%), 2 szklanki soku z czerwonej lub czarnej porzeczki, łyżka cukru, sól, pieprz,Kapustę obrać z wierzchnich liści, poszatkować, posolić i posypać pieprzem. Margarynę stopić w rondlu, włożyć kapustę, wlać ocet i – podlewając sokiem porzeczkowym – dusić pod przykryciem ok. 1 godz. Gdy kapusta jest miękka, przyprawić ją do smaku cukrem ‚i ewentualnie dosolić.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone