ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKÓW I ANCHOIS, ZAPIEKANE ZIEMNIAKI

3  średniej wielkości ziemniaków, 2 cebule, pudełko filecików anchois, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, szklanka mleka, pół szklanki śmietany, tarta bułka, pieprz, sól. Ziemniaki obrać, opłukać i pokrajać w talarki. Cebulę obrać i także pokrajać w talarki. Naczynie żaroodporne wysmarować suto ma­słem i układać warstwami: ziemniaki, cebulę, fileciki anchois i znów ziemniaki/ Poszczególne warstwy oprószyć pieprzem i tro­chę solą. Powierzchnię posypać tartą bułką i rozłożyć małe kawa­łeczki masła. Zapiekać 50-60 min. Podawać z zieloną sałatą lub surówkami.1 kg ziemniaków jednakowej wielkości, 2 łyżki masła, 4 łyżki utartego żół­tego sera, sól, pieprz.Ziemniaki obrać i ponadkrawać w cienkie talarki, nie do końca, aby jeden brzeg trzymał je – „jak grzebień”. Ułożyć w naczyniu ognio­trwałym grubo posmarowanym masłem, na każdym ziemniaku po­łożyć kawałeczek masła, oprószyć solą i pieprzem, na wierzchu posypać tartym serem. Piec ziemniaki w piekarniku, aź zmiękną (45-50 min). Tak przygotowane ziemniaki podaje się do mięsa lub duszonych ryb.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone