ZAPIEKANKA Z WIEPRZOWINY I NEREK

50 dag mięsa wieprzowego bez kości, 2 nerki cielęce lub wieprzowe, ok. 1 kg ziemniaków, 2 cebule, łyżka smalcu, listek laurowy, trochę grubo mielonego pieprzu i ziela angielskiego, łyżka posiekanej natkj pietruszki, łyżka posiekanego koperku, sól, szklanka rosołu z kostki.Nerki pokrajać w kostkę i krótko przesmaźyć na tłuszczu. Cebulę pokrajać w talarki i przelać na sitku gorącą wodą. Ziemniaki obrać i pokrajać w talarki. Mięso opłukać I pokrajać w dość sporą kostkę. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu ogniotrwałym układać warstwami: mięso, nerki, ziemniaki I cebulę. Każdą warstwę poso­lić i oprószyć pieprzem i zielem angielskim, zakończyć warstwą ziemniaków. Zalać rosołem i wstawić do nagrzanego piekarnika, przykrywając naczynie. Piec 45-50 min. Potrawę podawać w tym samym naczyniu, posypaną zieloną pietruszką.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone