ZAJĄC MARYNOWANY W PIWIE

Zając, 10-12 dag słoniny, 3 łyżki margaryny, łyżeczka soli, pół łyżeczki mielonego pieprzu, 2 szklanki rosołu, szklanka słodkiej śmietanki lub skondensowanego mleka, 2-3 butelki jasnego piwa.Zająca sprawić, ściągnąć skórę i usunąć wnętrzności. Opłukać, zalać piwem i odstawić w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie zająca wyjąć, odciąć tzw. przody i przeznaczyć do innych celów (np. do pasztetu). Resztę tuszki, tj. część grzbietową i tył, naszpi­kować posoloną słoniną, natrzeć solą i pieprzem, po czym obsma­żyć w rozgrzanej margarynie. Przełożyć do brytfanny, podlać roso­łem, przykryć i piec w nagrzanym piekarniku, podlewając od czasu do czasu wytworzonym sosem. Gdy zając będzie miękki, wlać śmietankę, chwilę jeszcze trzymać w piekarniku i przełożyć na ogrzany półmisek. Jako dodatki podaje się puróe ziemniaczane, sałatkę z czerwonej kapusty i kompot z borówek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone