WOŁOWINA PO MARYNARSKU

1 kg wołowiny zrazowej, 1 kg ziemniaków, 3 cebule, 2 marchwie, 2 łyżki masła lub margaryny, 2 łyżki mąki, butelka jasnego piwa, listek laurowy, łyżka mielonego pieprzu, sól.Mięso pokrajać na plastry, zbić tłuczkiem, posypać pieprzem, solą i pokruszonym laurowym listkiem, ułożyć w misce i zalać butelką piwa. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Marchew i ce­bulę oczyścić i pokrajać w talarki. Wyjęte z zalewy mięso osuszyć w ściereczce, posypać mąką i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Zdjąć je z patelni i na tym samym tłuszczu przesmaźyć marchew i cebulę oraz ziemniaki obrane i pokrajane w talarki. W wysmaro­wanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu układać warstwami: ziemniaki, mięso i jarzyny, kończąc na ziemniakach. Całość zalać piwem, w którym moczyło się mięso. Wstawić do nagrzanego pie­karnika i piec pod przykryciem w średniej temperaturze ok. 1,5 godz. Gdyby zanadto ubyło płynu i potrawa mogłaby się przypalić, dolać jeszcze piwa. Podawać z zieloną sałatą lub surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone