WIENIEC DROŻDŻOWY

Czubata szklanka cukru pudru, 2 jajka, 8 dag masła, skórka cytrynowa, szklanka śmietanki, 18 dag mąki, 1 dag sproszkowanych drożdży (ek­strakt), łyżeczka masła ł łyżeczka mąki do formy Do przybrania: szklanka bitej śmietany i owoce świeże łub wyjęte z kon­fitury. Cukier puder 1 całe jajka ubijać trzepaczką sprężynową, aż masa stanie się jednolita i puszysta. Dodać stopione ciepłe masło, śmie­tankę, startą skórkę cytrynową oraz mąkę wymieszaną z drożdża­mi. Przygotować formę w kształcie wieńca, smarując ją masłem i posypując mąką. Przełożyć do niej ciasto i wstawić do ogrzanego piekarnika. Piec w średniej temperaturze (ok. 200 °C) 40-45 min. Po upieczeniu przestudzić i wyłożyć na talerz. Wnętrze wieńca wy­pełnić bitą śmietanką i owocami – świeżymi lub wyjętymi z kon­fitury.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone