WĘGORZ PO JUTLANDZKU

Węgorz po jutlandzku, 1 kg węgorza, łyżka masła lub margaryny, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki mąki, cytryna lub sok cytrynowy, cebula, mały seler, por, 2 goździki, listek lauro­wy, gałka muszkatołowa, łyżka posiekanej natki pietruszki, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka posiekanego koperku, łyżeczka posiekanych li­ści szałwii, pieprz, sól.Sprawionego i obranego ze skóry węgorza skropić sokiem cytry­nowym i odstawić na 30 min w chłodne miejsce. Cebulę obrać i posiekać. Seler obrać, pokrajać w cienkie półplasterki, przesmaźyć w rozgrzanym maśle. Wlać ok. 1,5 szklanki wody, dodać zioła i przyprawy, zagotować. Do powstałego sosu włożyć pokrajanego na porcje węgorza I dusić pod przykryciem. Gdy węgorz jest mięk­ki, wyjęć i przełożyć do nagrzanego półmiska, a sos zagęścić, dodając mąkę rozmieszaną ze śmietaną. Ewentualnie dosolić i zalać ; sosem porcje węgorza. Posypać posiekaną zieleniną. Podawać z  ziemniakami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone