W KUCHNI TRADYCYJNEJ

Dopiero niedawno udało się fińskim agronomom wyhodować niskopienne, odporne odmiany jabłoni, sięgające da­lej na północ, a także śliwy i wiśnie uprawiane na południu kraju. W kuchni tradycyjnej spotykamy wyłącznie owoce leśne i bagien­ne: zdziczałe czarne porzeczki, żurawiny, łochynie, borówki i owo­ce podobne do malin, lecz mniejsze i delikatniejsze w smaku. Hodowla reniferów,- stanowiąca prastare, lecz ciągle jeszcze po­ważne źródło dochodów Lapończyków, uległa modernizacji. Nie­mal całkowicie zanikły dawne formy związane z nomadyzmem. Zastąpiły je spółki wypasowe, które zajmują się także sprzedażą mięsa, skór, poroża i kości. Łanie reniferów dają dziennie ok. 1 I bardzo tłustego mleka.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone