W FIŃSKICH WARUNKACH

W warunkach fińskich najrentowniejsze byłyby gospo­darstwa rolne o powierzchni co najmniej 25 ha, ale stanowią one niespełna 4% ogólnej liczby, podczas gdy ok. 80% to gospodarst­wa małe o powierzchni 7-9 ha. Surowy klimat tworzy szczególne warunki dla rolnictwa: 2/3 upraw stanowią rośliny jednoroczne, przy tym uprawia się zaledwie 40 gatunków. Ze zbóż – jęczmień, żyto i owies; z roślin strączkowych – groch i bób; buraki ćwikłowe, które rozwijają się stosunkowo wolno, zastępowane są szybciej ro­snącą brukwią; dopiero od 1950 roku wprowadzono odporne na ni­skie temperatury odmiany rzepaku; sadzi się także ziemniaki mimo ich wrażliwości na mróz, stanowią one bardzo istotny skład­nik pożywienia.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone