TRUDNE DLA OBCYCH SMAKI

W ogólności po szwedzkich austeriach można było głód zaspoko­ić, byleby za Chlebem nie bardzo tęsknić: bo tego nigdzie prawie nie znają; chleb w kształcie pierników słodkawych, a tylko w Sztok­holmie i po większych miastach w kształcie niesmacznych pszen­nych bułek. Natomiast cienkie placki z mąki owsianej, które w zębach chrustać trzeba (knackebród) powszechnym są pokarmem. Obcym trudno sią do niego przyzwyczaić, jeden z towarzyszów naszych nazywał go gatunkiem szwedzkiego granitu. Kawa z cykorii po austeriach szkaradna, ale śmietanka doskonała.”

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone