SZARLOTKA BEZ PIECZENIA, KISIEL OWOCOWY

Szarlotka bez pieczenia, 1 kg jabłek, 25 dag tartej bułki, 15 dag masła lub margaryny, 10 dag cukru pudru, szklanka ubite] słodkiej śmietanki, szklanka dżemu malino­wego. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokrajać na ósemki, przełożyć do rondla, podlać szklanką wody i ugotować do miękko­ści. Przetrzeć przez nylonowe sitko i ostudzić. Masło stopić na pa­telni, dodać tartą bułkę i cukier, chwilę przesmaźyć. W szklane] mi­sce układać warstwami puree jabłkowe, dżem i masę bułczaną, na przemian aż do wyczerpania składników. Miskę wstawić do lodów­ki na co najmniej 1 godz. Podawać z bitą śmietaną.Kisiel owocowy, 50 dag czerwonych porzeczek, 25 dag malin, 10 dag czarnych porze­czek, 15 dag cukru, 5 dag mąki ziemniaczanej,Owoce umyć, przełożyć do rondla, wlać pół szklanki wody, poddu- sić. Przetrzeć przez sitko nylonowe. Mus zagotować z cukrem. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością zimnej wody, połą­czyć z musem i mieszając zagotować. Przelać do szklanych mise­czek i ostudzić. Podawać z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone