ŚWIEŻE ŚLEDZIE W SOSIE WINNYM

1 kg świeżych śledzi, pół szklanki mleka, pół szklanki białego wytrawnego  wina, 15 dag migdałów, 5 dag rodzynków, 10 śliwek marynowanych, 2  łyżki masła, łyżka mąki, sól, cukier.Śledzie oczyścić, przepołowić, wyjąć kręgosłup i ości, lekko posolić, zwinąć w ruloniki i spiąć wykałaczkami. Następnie ułożyć w wysmarowanym maiłem naczyniu ogniotrwałym, posypać sparzonymi, obranymi ze skórki i posiekanymi migdałami oraz rodzynkami i połówkami marynowanych śliwek. Dodać kilka łyżek wody dusić pod przykryciem ok. 15 min. Ruloniki wyjąć, sos podprawić zasmażką (łyżka masła +łyżka mąki), rozprowadzić mlekiem, do­dać wino i cukier do smaku, śledzie przełożyć do sosu, wyjąć wy­kałaczki I jeszcze podgrzać. Podawać z lanymi kluseczkami i surówkami, np. zieloną sałatą.

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)