SUFLET Z JABŁEK

50 dag jabłek, 8 dag masła lub margaryny, pół szklanki cukru, 12 dag mig­dałów, łyżka mąki, sok cytrynowy, 2 jajka, skórka cytrynowa, masło do smarowania naczynia.Jabłka cienko obrać, usunąć gniazda nasienne i pokrajać w cien­kie plastry. Przełożyć do rondla, dodać trochę wody i łyżeczkę cu­kru, chwilę poddusić. Resztę cukru ukręcić z masłem i żółtkami, dodać zmielone migdały, startą skórkę cytrynową oraz sok cytry­nowy. Wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i ostrożnie wy­mieszać z przygotowaną masą. Do naczynia ogniotrwałego wys­marowanego masłem przełożyć najpierw jabłka, a później masę. Piec w średniej temperaturze (ok. 200 °C) ok. 20 min. Przed poda­niem polać sosem waniliowym.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone