STARY RODOWÓD

Mimo jednak starego rodowodu tych , potraw uszczerbku na honorze doznałaby ta gospodyni, która nie mogłaby wystąpić z jakąś własną, specjalną ich wersją.W czasach dawniejszych tak wyglądały codzienne posiłki Duńczy- ków:śniadanie – śledź, kwaśne mleko i chleb: potem óllebród- do dzisiaj znana i łubiana gęsta, brązowa zupa ze słodkich buraków, podawana z grzankami z żytniego chleba;   ś n i a d a n i e – ser lub mięso z Chlebem: piwo lub kieliszek wódki kminkowej – aquavitu;obiad – kapusta lub zupa z maślanki, żółta fasola, ziemniaki, sos, gotowany, suszony dorsz; po tym kawa i kawałek ciasta; kolacja – owsianka lub płatki jęczmienne z maślanką, przed snem szklanka zaparzonych ziół.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone