SMAŻONE ŚLEDZIE, DORSZ DUSZONY W CZERWONYM WINIE

Smażone śledzie, 8 świeżych śledzi, 8 dag świeżej słoniny, 3 łyżki mąki, 3 łyżki tartej bułki, kieliszek octu winnego, łyżka musztardy, sól.Śledzie sprawić, sfiletować, usunąć ości. Skropić octem, odrobinę posolić i po obu stronach posmarować cienko musztardą. Obto­czyć w mące, potem w tartej bułce. Pokrajaną w kostkę słoninę przesmażyć, oddzielić skwareczki, a na tłuszczu usmażyć śledzie z obu stron. Ułożyć na półmisku, posypać skwareczkami i poda­wać z purśe ziemniaczanym.Dorsz duszony w czerwonym winie,Ok. 1 kg świeżego dorsza, pół selera średniej wielkości, duża cebula, 34 szklanki czerwonego wina, łyżka masła, łyżeczka przyprawy cuny iub ostrej papryki, sól,Dorsze sfiletować i podzielić na porcje. Naczynie ogniotrwałe wys­marować masłem, ułożyć część filetów, przesypując je solą i curry lub papryką. Cebulę posiekać, seler zetrzeć na tartce jarzynowej. Na warstwie filetów ułożyć warstwę warzyw i przykryć kolejną wa­rstwą filetów posypanych przyprawami. Na wierzchu ułożyć kawa­łeczki masła. Naczynie przykryć i dusić na małym ogniu ok. 30 min. Podawać z pieczywem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone