ŚLEDZIE ZE ŚLIWKAMI I MIGDAŁAMI

4 śledzie, 30 dag śliwek świeżych albo mrożonych lub 20 dag śliwek su­szonych, garść słodkich migdałów (mogą też być orzechy laskowe), pół szklanki oleju, pół łyżeczki cukru, sok z cytryny, 2 szklanki mleka. Śledzie sprawić, odciąć łby, usunąć wnętrzności i ości, sfiletować. Filety namoczyć na 3 godz. w mleku. Umyte śliwki zalać gorącą wodą i ugotować; śliwki suszone należy namoczyć i ugotować w tej samej wodzie, w której się moczyły. Migdały lub orzechy sparzyć obrać ze skórki i posiekać, zostawiając kilka całych do dekoracji. Ugotowane śliwki przetrzeć przez sito, wymieszać z olejem i posie­kanymi migdałami, doprawić do smaku solą, clikrem i sokiem z cy­tryny. Filety śledziowe osączyć z mleka, zwinąć w ruloniki jak rol- mopsy, ułożyć na półmisku, polać przygotowanym sosem i przy­brać całymi migdałami. Podawać z białym pieczywem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone