ŚLEDZIE W SOSIE ŚLIWKOWYM

4-5 śledzi, 25 dag śliwek węgierek, pół szklanki oliwy lub oleju, 5-10 sztuk słodkich migdałów, sok cytrynowy, cukier, pieprz, łyżka posiekane­go koperku lub natki pietruszki.Śledzie wymoczyć, sfiletować, zdjąć skórkę, usunąć kręgosłupy I i ości, zwinąć w ruloniki i ułożyć w szklanej salaterce. Śliwki przepołowić, wyjąć pestki, dodać 3-4 łyżki wody i rozgotować na gęstą papkę, którą przetrzeć przez nylonowe sitko. Przyprawić ją sokiem cytrynowym i cukrem, dodać sparzone, obrane ze skórki i posieka­ne migdały oraz oliwę. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowanym i sosem polać śledzie i posypać je posiekaną zieleniną.

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)