ŚLEDZIE MARYNOWANE NA DWA SPOSOBY

3  śledzie, 1/3 szklanki octu (10%), 4 łyżki cukru, 2 cebule, marchew, ko­rzeń chrzanu, 3 listki laurowe, 10 ziaren pieprzu, kawałek korzenia imbiru.Oczyszczone i dobrze wymoczone śledzie sfiletować, usunąć krę­gosłupy i ości, pokrajać na dość drobne kawałki. Chrzan, marchew i cebulę obrać, opłukać i pokrajać w talarki. Szklankę wody zagoto­wać z octem, przyprawami i cukrem. W słoiku ułożyć warstwami śledzie I jarzyny, zalać ostudzoną zaprawą. Odstawić na 24 godz. w chłodne miejsce.3  duże śledzie, szklanka octu winnego, 10 dag cukru, szklanka wody, 10 ziaren pieprzu, 10 goździków, listek laurowy, szczypta majeranku, sól.Śledzie oczyścić i wymoczyć, obrać ze skórki, sfiletować, usunąć kręgosłupy i ości. Ocet zagotować z wodą, dodając cukier, szczyp­tę soli i wszystkie przyprawy. Włożyć filety śledziowe* pogotować przez ok. 5 min, wyjąć, pokrajać na kawałki o długości 3-4 cm, przełożyć do słoja I zalać przestudzoną marynatą. Odstawić na 24 godz. w chłodne miejsce. Po tym czasie wyłożyć śledzie na półmi­sek, polać kwaśną śmietaną, posypać drobno posiekanym szczy­piorkiem i podawać na stół.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone