ŚLEDŹ „OSLO”

50 dag świeżych śledzi, 6-10 ziaren pieprzu, listek laurowy, łyżka octu winnego lub 3-procentowego, pęczek zielonego, koperku, łyżka margary- ‚ ny, pół szklanki skondensowanego mleka, sól, sok z jednej cytryny lub sok cytrynowy z koncentratu, pieprz. Śledzie oczyścić, usunąć głowy, umyć, przeciąć wzdłuż, usunąć kręgosłupy i ości i zwinąć połówki jak rolmopsy, spinając drewnia­ną wykałaczką. Przygotować wywar z listka laurowego, kopru, pie­przu i octu. OsOlić i gotować w nim rolmopsy przez ok. 15 min. W rondelku stopić margarynę, dodać skondensowane mleko i dobrze rozmieszać. Przyprawić solą, mielonym pieprzem i sokiem cytry­nowym. Ugotowane śledzie przełożyć na półmisek, zalać sosem. Śledzia „Oslo” podaje się z ziemniakami z wody suto posypanymi zielonym koperkiem.

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)