ROLADA WIEPRZOWA

Rolada wieprzowa, 45 dag chudego mięsa wieprzowego (najlepiej szynki), 1 duże kwaśne jabłko, 10 suszonych śliwek, 1-2 łyżki margaryny, pół szklanki śmietanki, szklanka rosołu (może być z kostki), łyżka mąki ziemniaczanej, sól.Mięso pokrajać w poprzek włókien, uformować jeden lub dwa duże plastry i zbić je tłuczkiem. Na mięsie ułożyć wymoczone i pozba­wione pestek śliwki oraz jabłka obrane i pokrajane w cienkie talar­ki. Całość zwinąć w wałek i obwiązać nitką. Następnie obsmażyć dość silnie na rozgrzanej margarynie, posolić, podlać rosołem i udusić do miękkości. W śmietance rozmieszać mąkę ziemniacza­ną i wlać do utworzonego sosu. Zagotować. Usunąć nitki, mięso pokrajać na plastry o grubości 2 cm, ułożyć na półmisku i polać so­sem. Podawać z ryżem na sypko.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone