PUDDING Z RYB

50 dag filetów rybnych, 1 jajko, sok cytrynowy, duża cebula, 15 dag masła lub margaryny, 2 kromki bułki paryskiej, mleko do namoczenia bułki, szczypta sproszkowanej gałki muszkatołowej, sól, kawałek selera, 1 mały por, pieprz.Filety ugotować w szklance wody, dodając obrany fc>or i kawałek selera. Gdy będą miękkie, odsączyć na sitku i skropić sokiem cy­trynowym. Ostudzone filety posiekać. W misce rozetrzeć na gład­ką masę masło lub margarynę, dodać namoczoną w mleku i odciś­niętą bułeczkę, zmieloną surową cebulę, żółtko, pieprz, sól i gałkę muszkatołową. Dodać posiekane filety i ubitą na sztywno pianę z białka. Masę ostrożnie wymieszać i przełożyć do natłuszczonej formy budyniowej lub naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do dużego naczynia z wrzącą wodą. Gotować 1 godz., w razie po­trzeby uzupełniając wodą tak, aby naczynie budyniowe było zanu­rzone co najmniej w 34 wysokości. Ugotowany pudding (próbo­wać – jak pieczone ciasto – patyczkiem) przełożyć na okrągły pół­misek i polać sosem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone