PUDDING CYTRYNOWY

6 jajek, 2 łyżki żelatyny, szklanka cukru, 3 cytryny, pół butelki białego, pół- słodkiegowina. Formę budyniową wysmarować olejem i potożyć na talerzu dnem do góry, aby olej obciekł. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wymięszać z utartą skórką cytrynową (z połowy umytej cy­tryny), sokiem cytrynowym i winem. Ogrzewać powoli w naczyniu nad parą lub w gorącej wodzie, aby masa zgęstniała. Wtedy dodać • rozpuszczoną w gorącej wodzie („13 szklanki) żelatynę. Masę od­stawić, aby się lekko ochłodziła, w tym czasie ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ochłodzoną masą. Gdy masa zacznie pow­tórnie gęstnieć, wlać ją do formy budyniowej i ostudzić. Przed po­daniem wyjąć pudding z formy. Podawać z sokiem owocowym lub sosem waniliowym.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone