PSTRĄGI SMAŻONE, PSTRĄGI Z MIGDAŁAMI

4 pstrągi, 4 łyżki oleju, 2 łyżki octu winnego, 2 łyżki wytrawnego białego wina, sól, pieprz, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, tłuszcz (margaryna + olej) do smażenia. Pstrągi oczyścić, umyć i ułożyć w płaskim naczyniu, polewając mieszaniną oleju, octu I białego wina, przyprawioną solą i pie­przem. Odstawić w chłodne miejsce. Po 3-4 godz. pstrągi wyjąć, obtoczyć w rozbełtanym jajku i tartej bułce, smażyć w rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z frytkami i plasterka­mi cytryny.Pstrągi z migdałami, 4 średniej wielkości pstrągi, 10 dag migdałów (mogą też być orzechy las­kowe), 4-6 łyżek oleju, 2 łyżki masła, łyżka mąki, natka pietruszki, pieprz, sól, cytryna lub sok cytrynowy.Pstrągi sprawić, opłukać, natrzeć wewnątrz solą i pieprzem, obto­czyć w mące. Olej rozgrzać na patelni i smażyć ryby, aż uzyskają ciemnozłoty kolor. Sparzone i obrane ze skórki orzechy albo mig­dały posiekać i przyrumienić w tłuszczu ze smażonych ryb, po czym dodać masło, sok z cytryny, rozmieszać i polać ryby na pół­misku. Udekorować plasterkami cytryny i natką pietruszki.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone