PODSTAWA WYŻYWIENIA

Podstawę wyżywienia i eksportu stanowiły jednak pośledniejsze gatunki ryb, a zwłaszcza łowione masowo dorsze i śledzie. Opły­wający zachodnie brzegi ciepły prąd zatokowy – Golfsztrom stwa­rza im niezwykle dogodne warunki. Sprawione i wysuszone na słońcu i wietrze dorsze, tzw. sztokfisze, i klipfisze – dorsze suszo­ne po uprzednim nasoleniu, były towarem poszukiwanym na świa­towych rynkach; ponadto stanowiły ważną pozycją całorocznego wyżywienia ludności miejscowej, a podstawową – marynarzy że-glujących po dalekich morzach i oceanach.Wyrażana przez Hamsuna tęsknota do „starych, dobrych czasów” nie miała charakteru sentymentalnych bajań, lecz odzwierciedlała ponurą rzeczywistość drugiej połowy XIX i pierwszej dekady XX wieku; niedostatek był wówczas tak powszechny i tak dotkliwy, że zmusił ludzi do szukania Chleba poza krajem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone