PLACEK MIGDAŁOWY

Ciasto: 25 dag mąki, 15 dag masła lub margaryny, 10 dag cukru, 1 jajko,1 żółtko, łyżka skondensowanego mleka, łyżeczka proszku do pieczenia Masa migdałowa: 10 dag migdałów, 1 ugotowany mały ziemniak, 15 dag cukru pudru, białko.Masło, żółtka i cukier ukręcić na gładką masę, dodać mąkę wymie­szaną z proszkiem do pieczenia i skondensowane mleko. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. 2 części rozwałkować i wyłożyć nimi natłuszczoną, płaską blachę, resztę zachować do dekoracji. Migdały sparzyć, obrać ze skórek, przesuszyć, zemleć w maszyn­ce i ucierać z cukrem pudrem i roztartym na puróe gotowanym zie­mniakiem, dodając po trochu wody (nie więcej niż pół szklanki). Tak przygotowaną masę rozsmarować na cieście, resztę ciasta ro­zwałkować cienko, pokrajać na wąskie paseczki i ułożyć na po­wierzchni kratkę. Piec 35-40 min w nagrzanym piekarniku.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone