PIEROŻKI Z SZYNKĄ I PIECZARKAMI

Ciasto: 12 dag mąki, 10 dag margaryny, 2 łyżki słodkiej śmietanki lub skondensowanego mleka, sól |    Pokrywa: 6-10 dag gotowanej szynki, 5 dag ementalera lub innego łagodnego żółtego sera, 5-8 pieczarek, 2 jajka, łyżeczka mąki, łyżeczka mar- ; garyny lub oleju, pół szklanki słodkiej śmietanki, pieprz, sól Składniki ciasta szybko wymieszać, zagnieść I wstawić do lodówki na 30 min.Szynkę pokrajać w cienkie plastry, a potem w pasemka. Obrane pieczarki posiekać i przesmaźyć w łyżeczce tłuszczu. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych otworach. Małą blaszkę lub tortow- nicę wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć przygotowanym cia­stem (warstwa powinna być dosyć cienka). Na cieście ułożyć szynkę, pieczarki i ser. Jajka roztrzepać widelcem, dodając łyżecz­kę mąki i śmietankę. Dodać też trochę pieprzu i soli. Mieszaniną polać przygotowany pierożek. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 min. Podawać na gorąco z zieloną sałatą albo po ostu­dzeniu jako przekąskę.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone