PIECZONA DZIKA KACZKA

1 kaczka, 3 łyżki margaryny lub smalcu, sól. Marynata: szklanka octu (10%), 2 szklanki wody, 5 małych cebul, pietru­szka, marchew, kawałek selera, 3 goździki, pieprz, listek laurowy, 5 zia­ren jałowca.Rosół: podroby kacze, trochę włoszczyzny, łyżka mąki, sól.Kaczkę sprawić i opłukać. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wy­war ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i maryno­wać 3-4 dni. Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzeć solą, nóżki wsunąć w nacięte kieszonki, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 min, polewając wytworzonym sosem i marynatą. Z podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny ro­sół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z mąką, połą­czyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał. Ka­czkę przełożyć do gorącego sosu i podawać z pieczonymi ziem­niakami. .Uwaga! W ten sam sposób można przygotować także kaczkę do­mową.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone