PASZTET

Pasztet,5  dag masła, 11/2 łyżki mąki, pół szklanki śmietany, pół szklanki mleka, 50 dag wątroby wieprzowej, 60 dag świeżej słoniny (połowę pokrajać w cienkie plastry). 1 cebula, 2 jajka, 3 filety anchois, łyżka soli, łyżeczka białego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonych goździkówMasło stopić w rondlu, dodać mąkę, chwilę posmażyć, aź nabierze ciemnozłotego koloru, rozprowadzić mlekiem oraz ś mietaną I go­tować – mieszając – aź utworzy się gęsty sos. Wątrobę, nie rozdro­bnioną połowę słoniny, cebulę i anchois przepuścić 2 razy przez maszynkę albo – jeszcze lepiej – zmiksować. Dodać żółtka, przy­prawy i sól. Z masą tą wymieszać białka ubite na sztywną pianę. Duży kawałek folii aluminiowej lub rondel wyłożyć plastrami słoni­ny, ułożyć masę pasztetową, przykryć plastrami słoniny, zawinąć folię, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 11/2 godz. w tempe­raturze 200°C.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone