PARÓWKI Z JABŁKAMI , ŚLEDZIE W CIEŚCIE

4 parówki, 4 duże jabłka, 2 łyżki oleju, łyżka masła lub margaryny, 2 łyżki cukru. Parówki włożyć do wrzącej wody (osłonki zdjąć) na 10 min, lecz nie gotować. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w óse­mki lub drobniej, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Parówki przekrajać wzdłuż, dodać do jabłek, po­sypać cukrem, skropić olejem i na wierzchu położyć małe kawałe­czki masła. Zapiekać w średnio gorącym piekarniku przez 20 min. Podawać zaraz po wyjęciu z ziemniakami z wody lub kromkami czarnego Chleba. 1 kg świeżych śledzi, 3-4 łyżki mąki, 1 jajko, trochę mleka, tłuszcz do głę­bokiego smażenia (olej + kilka łyżek smalcu).Śledzie oczyścić, odciąć głowy, umyć, usunąć ości i kręgosłupy. Posolić. Z mąki, jajka i mleka sporządzić rzadkie ciasto naleśniko­we. Połówki śledzi zanurzać w cieście i partiami przekładać do wrzącego tłuszczu. Smażyć póty,- aż śledzie pokryją się żółtą pia­ną. Podawać na gorąco – z frytkami lub pieczywem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone