OGÓLNE STWIERDZENIE

Ogólne stwierdzenie, że w kuchni szwedzkiej wiele potraw przy­rządza się na słodko, nie oddaje jeszcze w pełni stanu rzeczy. Naj­krótszy bodaj przegląd tego, co Szwedzi słodzą, maluje dopiero grozę sytuacji..A więc słodzą chleb – to już wiemy. Słodzą jednak także śledzie i pasztet z wątróbek. Słodzą krwawą kiszkę – rodzaj naszej kaszanki – a ponadto podają do niej słodki kompot.. Nawet ulubiona szwedzka zupa z ciemnej fasoli ze słoninką, który to do­datek spotyka się z uznaniem naszych rodaków – jest, o zgrozo, słodka! Z konfiturą borówkową jada się rozmaitego rodzaju bliny i ołatki, ale także – ulubione klopsiki z mięsa (kotbullai). Klopsiki zresztą nie są wcale wyjątkiem, miskę dżemu lub konfitur z boró­wek podaje się bowiem do każdego posiłku.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone