Niemieckie przysmaki warte poznania

Dla przeciętnego Polaka kuchnia niemiecka kojarzy się z daniami prostymi, szybkimi w przygotowaniu, kalorycznymi i często tłustymi. Co może zaskoczyć wielu ludzi w Niemczech bardzo popularne są ziemniaki w najróżniejszych postaciach od gotowanych, smażonych, pieczonych poprzez sałatki ziemniaczane czy pierogi. Typowo śniadaniową potrawą jest biała kiełbasa, która cieszy się w Niemczech dużą popularnością, podobnie jak kawa, która wygrywa w częstotliwości spożycia z herbatą. Kiedy myślimy o przysmakach niemieckich chyba każdemu przychodzi na myśl piwo, które jest bardzo popularne u naszego zachodniego sąsiada, nie tylko wytwarzanie tego złotego trunku, ale również spożywanie go. Niemieckie przysmaki nie powinny dziwić Polaków, ponieważ nasza kuchnia jest dosyć podobna, my również zajadamy się knedlami, kapustą, boczkiem czy golonką i chociaż przyprawiamy nasze dania inaczej nie są dla nas zaskakujące. Żeby poczuć ducha prawdziwych Niemiec warto wybrać się na Oktoberfest, gdzie nie tylko poznamy tradycyjną kuchnię, ale również napijemy się wyśmienitego, niemieckiego piwa.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)