MAKRELA W SOSIE JOGURTOWYM

70 dag filetów z makreli, 1 jajko, 3 łyżki tartej bułki, kwaszony ogórek, szklanka jogurtu, sok cytrynowy, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, gał­ka muszkatołowa, tłuszcz do smażenia.Umyte filety skropić sokiem cytrynowym i odstawić na 1 godzinę w chłodne miejsce. Ogórek pokrajać w talarki (powinno być ich tyle, ile filetów). Tartą bułkę wymieszać z solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową (ok. V2 łyżeczki). Na każdym podłużnym file­cie ułożyć plasterek ogórka, zwinąć tak jak rolmopsy, spiąć krótkim patyczkiem, obtoczyć w roztrzepanym jajku i przyprawionej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć zwinięte filety i usmażyć na zło­ty kolor. Przełożyć do półmiska, polać jogurtem wymieszanym z drobno posiekaną natką pietruszki; dodać kilka łyżek kaparów a w wypadku ich braku – kilka dęobno posiekanych marynowanych grzybków.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone