KUROPATWY PIECZONE

4 młode kuropatwy, 25 dag słoniny, łyżka masła lub margaryny, kilka ga­łązek świeżej szałwii, sól, pieprz, kilka łyżek rosołu i śmietany.Młode kuropatwy poznaje się po żółtych nóżkach, czarnym dziobie i   giętkiej kości piersiowej; stare mają dziób białawy, nóżki – zielon­kawe, a kość piersiowa jest niepodatna na ucisk. Stare kuropatwy można użyć do duszenia. Oskubane i opalone kuropatwy wypatro­szyć, wymyć, nasolić i włożyć do każdej tuszki po pęczku dobrze wypłukanej szałwii. Zawinąć je w plastry słoniny, obwiązać nicią. Ułożyć w brytfannie, polać stopionym masłem lub margaryną i   upiec w nagrzanym piekarniku (ok. 45 min). Po upieczeniu wyjąć szałwię, do powstałego sosu dodać kilka łyżek rosołu i śmietany. Częścią sosu skropić kuropatwy, resztę przelać do sosjerki. Poda­wać z ziemniakami lub białym pieczywem i zieloną sałatą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone