KURA PIECZONA Z JABŁKAMI I BORÓWKAMI

Kura (ok. 1,5 kg), 5-7 dag słoniny, 2 łyżki masła lub margaryny, 75 dag ja­błek, 3 cebule, łyżeczka tymianku, listek laurowy, łyżeczka mielonego im­biru, 2 szklanki śmietany, szklanka dżemu borówkowego, sól, pieprz.Oczyszczoną kurę naszpikować słoniną i obsmażyć na patelni w stopionym tłuszczu. Posypać przyprawami i drobno posiekaną cebulą, wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać trochę wodą I piec w przykrytym naczyniu ok. 25 min, po czym podlać kwaśną śmietaną i dalej piec 40 min. Jabłka obrać, pokrajać w ósemki i kró­tko poddusić, aby stały się przezroczyste. Upieczoną kurę pokra­jać na porcje, przełożyć na półmisek, obłożyć wokół wiankiem ja­błek i borówek. Podawać z frytkami lub gotowanymi ziemniakami, posypanymi posiekanym koperkiem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone