KURA PIECZONA W GLINIE NA OGNISKU

Kura, sól, kilka kilogramów gliny, kilka kamieni, drewno, Z kury usunąć wnętrzności, opłukać wnętrze i natrzeć solą. Nie os­kubaną oblepić dość grubo gliną, ułożyć na kamieniach I pod nimi rozpalić ogień. Po 1 godz. glinę obstukać (odejdzie z piórami) i – pieczyste gotowe. W ten sam sposób można też przygotować świeżo złowioną rybę; do wewnątrz jamy brzusznej daje się trochę posiekanego selera, kilka gałązek kopru I jagód jałpwca. Rybę pie­cze się przez 15-20 min.Uwaga! Są to bardzo popularne, szwedzkie dania campingowe, ich rodowód sięga podobno czasów Wikingów.

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)