KUCHNIA SZWEDZKA

W roku 1771 wydano w Polsce Historię Królestwa Szwedzkiego, spisaną przez ks. Wincentego Skrzetuskiego. Ówczesny cenzor – aprobujący dzieło do druku – opatrzył je uwagą, iż znalazł w nim wiele, co może „narodu naszego dzieje objaśnić, ułatwić, wesp­rzeć I ugruntować”. Okazuje się, że niezbyt skorzy byliśmy do ko­rzystania z takich „wsparć”, skoro następne opracowanie dziejów Szwecji, dokonane przez profesora A. Karstena, ukazało się do­piero po 2 wiekach.Czy uwaga XVIII-wiecznego cenzora aktualna może być także i dzisiaj?Aleksander Rowiński w Tryptyku szwedzkim („Życie Literackie” 1970 r., nr 33) pisał:„I…] służba rodu Czartoryskich mieszkała lepiej niż szwedzka szlachta. Jedna komnata pałacu pana Radziejowskiego więcej była warta niż cały dwór barona Weimersteat.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone