KUCHNIA NORWESKA

Zaliczenie Norwegii do państw nadbałtyckich wzburzyć może nie tylko geografów, ale i samych Norwegów. Spieszę więc z wyjaś­nieniem, iż wiem, że ten piękny kraj, zamieszkały przez dzielnych i pracowitych ludzi, nie leży nad Bałtykiem; położenie geograficzne związało go z zespołem mórz (Morze Norweskie, Barentsa, Półno­cne i cieśnina Skagerrak), przechodzących w Ocean Atlantycki. Rozciągnięta wzdłuż skraju Półwyspu Skandynawskiego, przecię­ta w połowie kołem podbiegunowym, odgrodzona od najbliższych sąsiadów bądź wysokimi, nie zamieszkanymi górami, bądź lapoń- ską tundrą, bądź morzem, Norwegia ma dodatkowe, pozageogra- ficzne powody, aby akcentować swoją odrębność. I czyni to, odwo­łując się do znamiennych doświadczeń historycznych, do wielo­wiekowych walk o niezależność narodu, który został wyzuty nawet ze swego języka.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone