KOLEJNOŚĆ CZYNNOŚCI

Kolejność czynności ustalona była tradycją, gwarantującą najwyższą jakość produktów. Na św. Marcina bito gęsi, uzyskując mięso najdelikatniejsze w smaku, od­powiednio kruche i należycie poprzerastałe tłuszczykiem. Owce padały już wcześniej, po gęsiach przychodziła pora na krowę lub wołu, a Wreszcie i na świnię, przeznaczoną na szynki, schaby oraz –    ogromnie cenione – czarne salcesony i kiszki. Spiżarnie wypeł­niały się. Toczono piwo, pieczono Chleb, rozpoczynała się istna or­gia gotowania, smażenia i pieczenia mięsiw.Najważniejszym dniem świątecznym, honorowanym obżarstwem szczególnie intensywnym, była Wigilia.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone