KLOPSIKI RYBNE

50 dag filetów z ryby morskiej, 1 jajko, 3 dag słoniny lub tłustego boczku, łyżka margaryny, duża cebula, 2 kromki bułki paryskiej, 2 łyżki skonden­sowanego mleka, pół łyżki sproszkowanej papryki, 2 łyżki posiekanej na- tki pietruszki, sólSos: czubata łyżka mąki ziemniaczanej, szklanka mleka, pół szklanki zsiadłego mleka lub jogurtu, 3 łyżki kaparów lub marynowanych nasion nasturcji, sok cytrynowy, sól. Filety zemleć w maszynce do mięsa. Słoninę lub boczek pokrajać w drobną kostkę i przesmaźyć krótko na patelni. Dodać margarynę i drobno pokrajaną cebulę, znów chwilę smażyć, aż cebula nabie­rze złocistego koloru. Kromki bułki skropić skondensowanym mle­kiem i rozgnieść dość dokładnie. Wymieszać ze zmielonymi fileta­mi, dodać jajko, sól, paprykę i posiekaną pietruszkę. Masę wyrobić dokładnie i uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego, po czym ugotować je (ok. 15 min) w niewielkiej ilości wody, wkładając do wrzątku. Ugotowane klopsiki wyjąć łyżką cedzakową na półmi­sek i postawić w ciepłym miejscu.

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)