JARZYNY POD SŁONINĄ

Jarzyny pod słoniną. Główka kapusty włoskiej, 50 dag ziemniaków, 4 marchwie, 4 pory, 3 łyżki oleju, duża cebula, 5-10 dag słoniny lub tłustego boczku, 2 gałązki świe­żego zielonego kminku, sól, pieprzMarchew obrać i przekrajać wzdłuż. Białe części porów wymyć do­kładnie i pokrajać na grubsze talarki. Ziemniaki obrać i pokrajać w sporą kostkę. Włoską kapustę przekrajać na 8 części. Cebulę pokrajać w talarki. W rondlu lub naczyniu ogniotrwałym rozgrzać olej, włożyć przygotowane jarzyny, osolić i oprószyć pieprzem, posypać posiekanym kminkiem, na wierzchu ułożyć jak najcieniej po­krajane plastry boczku lub słoniny. Całość zalać 3 szklankami wody, naczynie przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 1 godz.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone