GOSPODARKA RYBNA

Gospodarka rybna prowadzona jest niezwykle racjonalnie, mimo obfitości wód dba się o ich zarybianie sztucznie wyhodowa­nym narybkiem szlachetnych gatunków.80% połowów morskich przybrzeżnych stanowią małe, bałtyckie śledzie. Ze względu na słabe zasolenie łowi się niewiele gatunków typowo morskich, jak fiądry, dorsze i szproty, w rejonie Islandii i na północnym Atlantyku. Śledź odgrywał – i nadal odgrywa – dużą rolę w żywieniu. Obok chleba, a później ziemniaków, stanowił podstawowy produkt. Wspomina o tym F.E. SillanpSa w opowiadaniu Jesienny deszcz: „Jedzenia starcza zawsze, a przynajmniej nie zdarza się, żeby go zupełnie zabrakło.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone