GĘŚ PIECZONA

Gęś, 4-5 kwaśnych jabłek, 25 dag suszonych śliwek, pół szklanki śmieta­ny, łyżka mąki, łyżka soli, łyżeczka mielonego pieprzi. Sprawioną gęś starannie wypłukać w ciepłej wodzie, obsuszyć | ściereczką, dobrze natrzeć solą i pieprzem (wewnątrz i zewnątrz), śliwki wymoczyć i usunąć z nich pestki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokrajać w ósemki. Owoce wymieszać i na­dziać nimi gęś; otwór zaszyć lub spiąć szpilkami. Gęś przełożyć do brytfanny, podlać pół szklanki wody, przykryć I wstawić do piekar- ‚ nika. Piec ok. 3 godz., podlewając od czasu do czasu wytworzo­nym sosem. Gdy gęś jest miękka, podlać ją zimną wodą (pół szklanki) i piec jeszcze przez 15 min w odkrytej brytfannie. Upie­czoną gęś podzielić na porcje, sos zagęścić mąką oraz śmietaną i zagotować. Gęś polać sosem i podawać z ziemniakami na słodko i i czerwoną kapustą.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone