FIŃSKIE MLEKO

Przeznaczane jest ono głównie do wyrobu serów, które otrzymuje się przez podgrzanie mleka w kotle z doda­tkiem podpuszczki – treści żołądka młodego renifera. Z otrzymanej masy odciska się serwatkę i otrzymuje ser, który – po uwędzeniu -stanowi obok świeżego mięsa główne pożywienie Lapończyków, dozorujących w górach stada.Dziesiątki tysięcy jezior, liczne rybne rzeki (północ jest królestwem łososia) oraz długie wybrzeże morskie umożliwiają rozwinięcie na szeroką skalę rybołówstwa. Połów ryb słodkowodnych w rzekach i jeziorach stanowi dodatkowe źródło dochodu dla rybaków sezo­nowych, którymi są z reguły robotnicy rolni i członkowie ich rodzin. Łowi się łososie, miętusy, lipienie, a także szczupaki, okonie i pło­cie.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone