DUŃSKA SZTUKA KULINARNA

Stefan Kołaczkowski – profesor UJ, histo­ryk literatury i krytyk-tak pisał po swojej podróży do Danii jesienią 1924 roku: „Irzykowski wskazał nam już dziesiątą muzę (sztuka kinematogra­ficzna), miejsce jedenaste należałoby zarezerwować dla muzy kulinarnej w Danii. Sztuka kulinarna duńska zawdzięcza zapewne swój rozwój i stopień pewnym elementom sybarytyzmu i zamiło­wania do zmysłowej wygody, która zdaje się być wspólna Duńczy­kom i Holendrom w jednakowym stopniu, jak pielęgnowanie w ogóle wszystkiego, co zowiemy cnotami mieszczańskimi i wygo­dami życia domowego.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone