CHŁODNIK I CIASTO JĘCZMIENNE

Chłodnik,1  żółtka, 10 dag cukru, 112 łyżeczki skórki otartej z cytryny, łyżeczka soku cytrynowego, łyżeczka cukru waniliowego, 3 szklanki maślanki, 3 łyżki bi­tej, słodkiej śmietanki,Utrzeć na puch żółtka z cukrem. Dodać skórkę i sok cytrynowy, wa­nilię, a potem – maślankę. Wszystko dokładnie ubić trzepaczką lub zmiksować. Rozlać do miseczek, przybrać „kleksem” bitej śmieta­ny.Podawać z ciastem jęczmiennym.Ciasto jęczmienne,10 dag masła, 5 dag cukru, 11/2 szklanki gęstej owsianki ugotowanej na mleku, 2 łyżki miodu, cienkie grzanki z bułki lub biszkopty szampanki (ok. 15 dag).Masło stopić w rondelku, dodać owsiankę i cukier. Gotować 10 min, aż masło nabierze brązowej barwy, potem dodać miód i wymieszać. Dno i boki tortownicy wyłożyć grzankami lub szam- pankami, zmoczonymi w zimnej wodzie, do środka wlać masę owsiano-miodową i wyrównać. Wstawić do zamrażalnika na 3 godz. Przed wyjęciem okrajać brzegi ciasta nożem albo owinąć tortownicę ściereczką zmoczoną w gorącej wodzie.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone