CHARAKTERYSTYCZNE POTRAWY

Rybę można także na poczekaniu uwędzić. Wiele charakterystycznych potraw kuchni fińskiej przygotowywa­nych jest przez mężczyzn lub z myślą o mężczyznach. Wyróżniają się one bardzo zdecydowanym smakiem, np. vorshmack, ulubiony ponoć przez feldmarszałka Mannerheima, z peklowanej baraniny, wołowiny i śledzi, pachnący czosnkiem i cebulą. Solidna porcja tego dania, wsparta piwem lub tęgimłykiem /yyppy(fińska wódka), nawet i potulnego urzędnika potrafi przekształcić w zadzierzyste- go zdobywcę. Innym bardzo męskim daniem jest pieczeń wieprzo­wa w sosie, podawana z ciemnym, żytnim Chlebem.Wielkim tematem bardzo rzeczowych, skupionych i męskich roz­mów są… zupy. Każdy z panów ma swoje ulubione danie, od spo­sobu jego przygotowania nikt nie zdołałby nikogo odwieść, ale za­wsze warto wymienić fachowe uwagi.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
© Wszelkie prawa zastrzeżone