Charakterystyczne dania kuchni wielkopolskiej

Kuchnia wielkopolska charakteryzuje się w naszym kraju tym, że jej bardzo wiele dań opartych jest na bazie ziemniaków, co wypływa zapewne z długiej tradycji uprawy na tym terenie ziemniaków właśnie. Jednak trzeba przyznać, że jest to kuchnia urozmaicona, bogata w ciekawe tradycje. W całym kraju bardzo znane są tak zwane rogale marcińskie, ich tradycja sięga kilkuset lat. Są wypiekane głównie na dzień 11 listopada, kiedy to przypada dzień świętego Marcina. Aby rogale te spełniały warunki swietomarcińskie, muszą posiadać wiele charakterystycznych cech, a więc wykonane być muszą z ciasta półfrancuskiego, nadzienie zrobione jest koniecznie z białego maku, bakalii w postaci mielonych fig, orzechów, ponadto zawierają w sobie cukier, śmietanę, masło skórki pomarańczowe – klasyczny rogal marciński ważyć powinien świeć kilograma. Drugim bardzo charakterystycznym daniem poznańskim jest zupa, zwana parzybrodą. Głównymi jest składnikami są słodka kapusta, mięso, ziemniaki, różne warzywa oraz grzyby suszone – tym różni się od tradycyjnego polskiego kapuśniaka, że jest robiona z użyciem kapusty nie kiszonej, lecz białej.

Witam Cię serdecznie, mam na imię Maksymilian i serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów 🙂 Mam nadzieję, że będziesz się świetnie bawił czytając moją twórczość!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)